Φροντίστε την υγεία σας
Θεραπεία Καρκίνου της Ουροδόχου Κύστης
Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή.
Θεραπεία επιφανειακού καρκίνου
Η θεραπεία των επιφανειακών όγκων γίνεται με χειρουργική αφαίρεση μέσω της ουρήθρας. Η διουρηθρική αφαίρεση του όγκου της κύστης γίνεται με ειδικό εργαλείο μέσα από το οποίο, με απευθείας όραση, βλέπουμε τον όγκο τον κόβουμε και τον αφαιρούμε. Η αφαίρεση πρέπει να είναι πλήρης, μέχρι την βάση του. Τα τεμάχια στέλνονται για παθολογοανατομική εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί το βάθος (στάδιο) εξάπλωσής του καθως και ο βαθμός διαφοροποίησης. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για επιφανειακό καρκίνο μπορεί συμπληρωματικά να χρειαστεί να γίνει ενδοκυστική χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, οι λεγόμενες ενδοκυστικές εγχύσεις. Αυτές γίνονται περιοδικά (π.χ. ανά εβδομάδα ή μήνα) και, με τη χρήση ενός λεπτού ουροκαθετήρα, το φάρμακο μπαίνει μέσα στην ουροδόχο κύστη και μετά ο καθετήρας αφαιρείται.
- Ενδοκυστική ανοσοθεραπεία με BCG. Είναι η πιο συχνή συμπληρωματική θεραπεία ύστερα από αφαίρεση του όγκου. Το BCG αποτελείται από εξασθενημένα βακτηριακά στελέχη του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, τα οποία προκαλούν ανοσολογική απάντηση του οργανισμού απέναντι στα καρκινικά κύτταρα. Στις παρενέργειες της θεραπείας, είναι η συχνουρία, η αιματουρία και πιο σπάνια ο πυρετός.
- Ενδοκυστική χημειοθεραπεία. Γίνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως η ανοσοθεραπεία. Παρουσιάζει λιγότερες και πιο ήπιες παρενέργειες από την ανοσοθεραπεία.
Η συχνότητα και η διάρκεια των ενδοκυστικών εγχύσεων θα καθοριστεί από τον γιατρό σας. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο γιατρός σας θα σας υποδείξει ένα πρωτόκολλο παρακολούθησης σε τακτά χρονικά διαστήματα με κυστεοσκοπήσεις και κυτταρολογική εξέταση των ούρων. Στόχος είναι η πρώιμη ανεύρεση νέων βλαβών και η χειρουργική αφαίρεσή τους.
Θεραπεία διηθητικού καρκίνου
- Ριζική κυστεκτομή
Κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη η ουροδόχος κύστη και ο προστάτης με τις σπερματοδόχους κύστεις στον άντρα, ενώ στις γυναίκες γίνεται αφαίρεση της μήτρας, των εξαρτημάτων και τμήματος του κόλπου. Είναι μία μεγάλης βαρύτητας επέμβαση με πολλές ημέρες νοσηλείας. Μετά την αφαίρεση της κύστης, θα πρέπει να αποκατασταθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποβάλλονται τα ούρα από τον οργανισμό. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την έξοδό τους από το δέρμα (με σακουλάκι) είτε με τη δημιουργία νέας κύστης από τμήμα λεπτού εντέρου. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της αποκατάστασης, και καθεμιά από αυτές παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η πιο κατάλληλη για έναν ασθενή θα πρέπει να συν-αποφασίζεται με τον γιατρό του. - Συστηματική χημειοθεραπεία
Αν κατά την κυστεκτομή βρεθεί ότι υπάρχει νόσος σε λεμφαδένες, η χημειοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί πριν από το χειρουργείο. - Χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με ακτινοβολία.
Στην περίπτωση αυτή, γίνεται πλήρης αφαίρεση του όγκου και ακολουθεί συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, ώστε να αποφευχθεί η αφαίρεση της κύστης. Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται σε αρρώστους που αρνούνται ή που δεν τους επιτρέπει η γενική τους κατάσταση να υποβληθούν σε κυστεκτομή. Εφαρμόζεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και με αυστηρό πρωτόκολλο παρακολούθησης του ασθενή.
Ριζική Κυστεκτομή
Εάν μετά την αφαίρεση του νεοπλάσματος η ιστολογική εξέταση δείξει διηθητικό καρκίνωμα υψηλού βαθμού κακοήθειας, συνιστάται η ριζική κυστεκτομή. Στη ριζική κυστεκτομή γίνεται αφαίρεση ολόκληρης της ουροδόχου κύστης και των γειτονικών οργάνων (στον άνδρα αφαιρούνται ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις, ενώ στη γυναίκα η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες και το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου).
Η αφαίρεση της ουροδόχου κύστης καθιστά αναγκαία την αντικατάσταση της με νέα κύστη που θα δημιουργήσει ο χειρουργός ουρολόγος από τμήμα του εντέρου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η φυσιολογική έξοδος των ούρων από το σώμα.
Εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε γίνεται εκτροπή των ούρων στο κοιλιακό τοίχωμα και τα ούρα συλλέγονται σε ειδικό εξωτερικό σάκο.
Η εκτροπή των ούρων είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις που αφαιρείται η ουροδόχος κύστη και αφορά τη μεταφορά των ουρητήρων σε κατάλληλη θέση προκειμένου να αποβάλλονται τα ούρα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτροπής των ούρων. Ποιος από αυτούς θα επιλεγεί σχετίζεται με την ηλικία του ασθενούς, την γενική του κατάσταση, την έκταση της νόσου, το ιστορικό νόσου στο λεπτό ή το παχύ έντερο, το ιστορικό προηγηθείσας ακτινοβολίας στην κοιλιακή χώρα, τη νεφρική και την ηπατική λειτουργία.
Αφαίρεση Θηλωμάτων της Ουροδόχου Κύστης
Τα θηλώματα είναι κακοήθεις όγκοι της ουροδόχου κύστης τα οποία αφαιρούνται και σταδιοποιούνται μετά τη διάγνωσή τους με αξονική τομογραφία.
Είναι δύο κατηγοριών, τα μη διηθητικά θηλώματα (low grade) και τα μυοδιηθητικά υψηλής επιθετικότητας (high grade).
Η αφαίρεσή τους γίνεται διουρηθρικά με τη χρήση ειδικού εργαλείου του ρεζεκτοσκοπίου και συνήθως απαιτείται νοσηλεία 1 ημέρας.
Ανάλογα με την ιστολογική εξέταση αποφασίζεται από τον ουρολόγο αν θα υπάρξει συνέχεια της θεραπείας με ενδοκυστικές εγχύσεις (χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία) ή ολική κυστεκτομή, ή αν απλά θα παρακολουθείται ο ασθενής με κυστεοσκοπήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Πρόληψη του καρκίνου της Ουροδόχου Κύστης
Αποφύγετε ή διακόψτε το κάπνισμα. Ο καπνός, όταν καίγεται, παράγει πολλές τοξικές ουσίες που επιδρούν στην ουροδόχο κύστη και αυξάνουν 2-3 φορές την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.
Μειώστε η αποφύγετε την άμεση έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Στον χώρο εργασίας σας, χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκες). Εκτεθειμένοι σε χημικά είναι άνθρωποι που εργάζονται σε βιομηχανίες ελαστικών, χημικών, δερμάτινων ειδών και ένδυσης, και οι εργαζόμενοι σε κομμωτήρια, βαφεία, καθαριστήρια, εκτυπωτικά μηχανήματα.
Πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Με τον τρόπο αυτόν, αραιώνονται και αποβάλλονται τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα ούρα.
Πίνετε εμφιαλωμένο νερό, εάν δεν εμπιστεύεστε το δίκτυο της περιοχής σας. Έχει δειχθεί ότι το αρσενικό που εντοπίζεται κάποιες φορές σε δείγματα νερού είναι καρκινογόνο.
Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Προτιμάμε βιολογικά προϊόντα, για την καλλιέργεια των οποίων δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες.
Έστω και μία μοναδική φορά αν δείτε αίμα στα ούρα σας –ακόμη και ροζ– πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε Ουρολόγο!
Μετά τη θεραπεία για διηθητικό καρκίνο της κύστης, θα πρέπει να παρακολουθείστε στενά από τον γιατρό σας για αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών ή επανεμφάνισης της νόσου.