Φροντίστε την υγεία σας

Καρκίνος της Αποχετευτικής Οδού

karkinos apoxeteytikis odou 3

Οι όγκοι της αποχετευτικής μοίρας του νεφρού (καλύκων – πυέλου) και του ουρητήρα μοιάζουν ιστολογικά με τους όγκους της ουροδόχου κύστεως.

Πάνω από το 90% των καρκίνων προέρχεται από το ουροθήλιο, δηλαδή το μεταβατικό επιθήλιο.

Αντιπροσωπεύουν το 5% των όγκων του νεφρού. Οι όγκοι της πυέλου έχουν διπλάσια συχνότητα σε σχέση με τον ουρητήρα.

Οι όγκοι της νεφρικής πυέλου και/ή του ουρητήρα συχνά υποτροπιάζουν σε άλλα σημεία της σύστοιχης αποχετευτικής μοίρας και παρουσιάζονται σε συνδυασμό με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως σε ποσοστό έως 40%.

Προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες από ότι τις γυναίκες και εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών.

5%

Οι όγκοι της αποχετευτικής μοίρας του νεφρού (καλύκων – πυέλου) και του ουρητήρα μοιάζουν ιστολογικά με τους όγκους της ουροδόχου κύστεως. Πάνω από το 90% των καρκίνων προέρχεται από το ουροθήλιο, δηλαδή το μεταβατικό επιθήλιο. Αντιπροσωπεύουν το 5% των όγκων του νεφρού.

Συμπτώματα

Η αιματουρία είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του καρκίνου της αποχετευτικής μοίρας του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος και συνήθως δεν συνοδεύεται από πόνο (ανώδυνη αιματουρία). Η αιματουρία μπορεί να είναι μακροσκοπική (αίμα εμφανές στα ούρα) ή μικροσκοπική (αίμα εμφανές μόνο στο μικροσκόπιο).

Παράγοντες κινδύνου

Γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος αποχετευτικής μοίρας νεφρού είναι:

  • Το κάπνισμα αποτελεί από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης της νόσου.
  • Διάμεση νεφροπάθεια οφειλόμενη σε αναλγητικά.
  • Ασθενείς με ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή οικογενειακό ιστορικό.
  • Υπερβολική κατανάλωση καφέ.
  • Επαγγελματική έκθεση σε συγκεκριμένες χρωστικές και χημικές ουσίες (αρωματικές αμίνες, όπως π.χ. η βενζιδίνη και η βήτα ναφθυλαμίνη), που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία χρωμάτων, την υφαντουργία, την παραγωγή πλαστικών και προϊόντων από καουτσούκ.

Διάγνωση

Γίνεται στα πλαίσια διερεύνησης της αιματουρίας (κυτταρολογική εξέταση των ούρων, κυστεοσκόπιση, ουρητηροσκόπιση και απεικονιστικές εξετάσεις όπως ανιούσα πυελογραφία και αξονική ή μαγνητική πυελογραφία.