Φροντίστε την υγεία σας

Πρόπτωση Πυελικού Εδάφους

Η κυστεοκήλη, η ορθοκήλη και η πρόπτωση της μήτρας συχνά, αναφέρονται μαζί ως «πρόπτωση οργάνων της πυέλου», γιατί τόσο η ουροδόχος κύστη όσο και η μήτρα καθώς και ένα τμήμα του εντέρου βρίσκονται ανατομικά μέσα στην πύελο, δηλαδή αυτό που κοινά ονομάζουμε «λεκάνη». Είναι ιδιαίτερα συχνές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν αντιληπτές λόγω ενοχλημάτων σε περίπου 1 στις 12 ενήλικες γυναίκες, ενώ μπορεί να βρεθούν στη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης σε 1 στις 3 γυναίκες άνω των 50 ετών.

Κυστεοκήλη

Η κάθοδος (πτώση) της ουροδόχου κύστης χαμηλότερα από τη φυσιολογική της θέση μέσα στον κόλπο ονομάζεται κυστεοκήλη.

Στις πιο ελαφρές μορφές, η ουροδόχος κύστη κατεβαίνει μέχρι το ύψος του παρθενικού υμένα και πριν από την είσοδο του κόλπου.

​Στις πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί η κύστη να βγαίνει και έξω από τον κόλπο σαν μία μαλακή μάζα.

​Η κυστεοκήλη δημιουργείται λόγω της χαλάρωσης των μυών και των συνδέσμων που στηρίζουν και συγκρατούν την ουροδόχο κύστη στη φυσιολογική της θέση.

Σήμερα, ξέρουμε ότι πολλές καταστάσεις προδιαθέτουν στη δημιουργία κυστεοκήλης:

  • Οι πολλαπλές φυσιολογικές γέννες
  • το αυξημένο βάρος γέννησης του μωρού
  • η διάρκεια και η δυσκολία του φυσιολογικού τοκετού
  • η χρήση εργαλείων για την έξοδο του μωρού από τον κόλπο
  • η παχυσαρκία
  • η απώλεια των φυσιολογικών ορμονών με την αύξηση της ηλικίας
  • η βαριά σωματική εργασία
  • αιτίες χρόνιου βήχα όπως το κάπνισμα ή αλλεργίες
  • η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • γενετικοί παράγοντες

Η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή) μπορεί, επίσης, να επιδεινώσει την κυστεοκήλη.

Info

Είναι ιδιαίτερα συχνές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν αντιληπτές λόγω ενοχλημάτων σε περίπου 1 στις 12 ενήλικες γυναίκες, ενώ μπορεί να βρεθούν στη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης σε 1 στις 3 γυναίκες άνω των 50 ετών.

Συμπτώματα

Το πιο συνηθισμένο ενόχλημα είναι αίσθηση βάρους ή μάζας στον κόλπο που παρατηρείται συνηθέστερα στη μεγάλου βαθμού κυστεοκήλη. Αυτή μπορεί ακόμη να τραυματίζεται και να ματώνει από τον κόλπο, αλλά και να δημιουργεί προβλήματα στη σεξουαλική επαφή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργείται και πρόβλημα στη βάδιση. Η μεγάλη κυστεοκήλη μπορεί να είναι η αιτία να δυσκολεύεται η γυναίκα στην ούρηση, αλλά ταυτόχρονα και να μην αδειάζει εντελώς η κύστη, οπότε προκαλούνται συχνές ουρολοιμώξεις από τα στάσιμα ούρα.

​Σε εξαιρετικά σπάνιες, ευτυχώς, περιπτώσεις η αδυναμία της ουροδόχου κύστης να αδειάσει φυσιολογικά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στους νεφρούς.

Διάγνωση

Ο ουρολόγος, θα πρέπει να σας εξετάσει σε γυναικολογική θέση. Θα σας ζητήσει να βήξετε ή να σφίξετε την κοιλιά σας. Θα ελέγξει αν φαίνεται μέσα στον κόλπο η ουροδόχος κύστη, καθώς και αν υπάρχει απώλεια ούρων, δηλαδή ακράτεια. Στις μεγάλου βαθμού κυστεοκήλες, αυτές είναι ορατές με απλή επισκόπηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να ουρήσετε και μετά να εξεταστείτε με υπερηχογράφημα, για να διαπιστωθεί αν η κύστη σας αδειάζει καλά.

​Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθούν επιπλέον ακτινολογικές εξετάσεις, όπως κυστεογραφία ή μαγνητική τομογραφία, για να πάρει ο γιατρός περισσότερες πληροφορίες.

Θεραπεία

Στη μεγάλου βαθμού κυστεοκήλη, η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική. Στη διάρκεια του χειρουργείου, η κύστη μπαίνει στη φυσιολογική της θέση και στηρίζεται εκεί, είτε απλώς με ράψιμο του κόλπου είτε με την τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος.

​Πολλές φορές, προηγείται του χειρουργείου, ως προσωρινή δοκιμαστική λύση, η τοποθέτηση ενός δαχτυλιδιού που ονομάζεται πεσσός μέσα στον κόλπο. Σκοπός του δαχτυλιδιού είναι να κρατάει την κύστη στη θέση της αρχικά για περίπου 6 εβδομάδες, ώστε τόσο η γυναίκα/ασθενής όσο και ο γιατρός της να πάρουν πληροφορίες για το πώς θα είναι η ούρηση της ασθενούς μετά το χειρουργείο. Ο κύριος λόγος είναι ότι, αρκετές φορές, η κυστεοκήλη συγκαλύπτει μία ακράτεια ούρων, η οποία εκδηλώνεται μετά το χειρουργείο. Η μετρίου βαθμού κυστεοκήλη χειρουργείται, μόνο όταν είναι σίγουρο ότι δημιουργεί προβλήματα στην ασθενή.

Ειδικές ασκήσεις φυσικοθεραπείας, για να δυναμώσουν οι μύες του πυελικού εδάφους που συγκρατούν της ουροδόχο κύστη και τα γεννητικά όργανα, μπορεί να βοηθήσουν στις μικρού βαθμού κυστεοκήλες.

 

Ορθοκήλη

Η πτώση του εντέρου μέσα στον κόλπο της γυναίκας ονομάζεται ορθοκήλη.

Στις πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί το έντερο να βγαίνει και έξω από τον κόλπο. Οι αιτίες και τα ενοχλήματα είναι παρόμοια με της κυστεοκήλης. Η μεγάλου βαθμού ορθοκήλη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την αφόδευση αλλά και τη σεξουαλική επαφή. Η διάγνωση της ορθοκήλης γίνεται με παρόμοιο τρόπο με της κυστεοκήλης.

​Η θεραπεία της μεγάλου βαθμού ορθοκήλης είναι επίσης μόνο χειρουργική.

Πρόπτωση της μήτρας

Η πτώση της μήτρας από τη φυσιολογική της θέση, μέσα στον κόλπο, ονομάζεται πρόπτωση της μήτρας. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο τράχηλος της μήτρας γίνεται ορατός έξω από την είσοδο του κόλπου. Στις σοβαρές μορφές πρόπτωσης, οι γυναικολόγοι συνήθως οδηγούνται στην αφαίρεση της μήτρας.

​Όταν συνυπάρχει κυστεοκήλη, πρόπτωση της μήτρας αλλά και ορθοκήλη, η αντιμετώπιση από εξειδικευμένους ιατρούς είναι απαραίτητη.

Η επανακατασκευή της περιοχής είναι και απαραίτητη και εφικτή στις περιπτώσεις αυτές.