Φροντίστε την υγεία σας

Έξω Γεννητικών Οργάνων

exo gennitikon organon esoteriki peritomi

Περιτομή

Η περιτομή είναι η χειρουργική πράξη με την οποία γίνεται αποκοπή (αφαίρεση) της πόσθης ή ακροποσθίας, της πτύχωσης δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους. Πρόκειται για τη συνηθέστερη ουρολογική μικροεπέμβαση, διεθνώς.

Η περιτομή διενεργείται είτε λόγω φίμωσης του πέους, είτε λόγω στένωσης της πόσθης.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, διενεργείται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του. Ο ιατρός πραγματοποιεί την κυκλική αφαίρεση της πόσθης χρησιμοποιώντας απορροφήσιμα ράμματα.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι στους ενήλικες η περιτομή πέους μπορεί να μειώσει σημαντικά την αισθητικότητα της περιοχής.

Συνιστάται 15νθήμερη αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Πλαστική αποκατάσταση κιρσοκήλης

Η κιρσοκήλη είναι μια ουρολογική πάθηση, που αφορά περίπου στο 17-18% του ανδρικού πληθυσμού. Η ύπαρξή της στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνεται σε νέους άνδρες λόγω των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται για έλεγχο υπογονιμότητας.

Η ανδρική υπογονιμότητα διαπιστώνεται κυρίως από την παρουσία μη φυσιολογικών παραμέτρων στο σπερμοδιάγραμμα. Στο 16-30 % των ανδρών με υπογονιμότητα, μετά από έλεγχο προκύπτει ότι υπήρχε αδιάγνωστη Κιρσοκήλη.

Η κιρσοκήλη οφείλεται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων, που υπάρχουν μέσα στις φλέβες και κανονικά επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενώ όταν ανεπαρκούν, το αίμα μπορεί να παλινδρομεί από τις μεγαλύτερες προς τις μικρότερες φλέβες, πράγμα που έχει ως συνέπεια την δημιουργία της κιρσοκήλης.

Οι επιπτώσεις της κιρσοκήλης στους άνδρες αφορούν κυρίως την σπερματογένεση καθώς ενοχοποιούνται για το 40% της ανδρικής στειρότητας.

Εκτιμάται ότι η αυξημένη θερμοκρασία του όρχι λόγω της παραμονής στάσιμου αίματος ή η παλινδρόμηση τοξικών μεταβολιτών από τη νεφρική φλέβα, έχει επιπτώσεις στα σπερματοζωάρια. Κυρίως επηρεάζονται η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο να αναφέρουμε, ότι οι βλάβες στα σπερματικά σωληνάρια που προέρχονται από την πάθηση ανευρίσκονται αμφοτερόπλευρα και όχι μόνο στο σύστοιχο με την κιρσοκήλη όρχι, αν και στον τελευταίο είναι πιο έντονες. Αυτό βεβαίως δείχνει πως ενώ η κιρσοκήλη είναι συνήθως μια πάθηση ετερόπλευρη, η επίδρασή της είναι αμφοτερόπλευρη.

Συμπτώματα γενικά δεν υπάρχουν, ή είναι πολύ ελαφρά. Συνήθως ο άνδρας ανακαλύπτει την πάθηση στα πλαίσια διερεύνησης λόγω υπογονιμότητας. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνει μικρός αριθμός πασχόντων είναι αίσθημα βάρους στους όρχεις και ήπιος πόνος. Σε μεγάλες κιρσοκήλες ο άνδρας μπορεί να αισθάνεται πόνο ή τράβηγμα στον όρχι, ιδίως μετά τη σεξουαλική επαφή ή την έντονη σωματική δραστηριότητα. Σπανιότερα μπορεί να διακρίνει τις διογκωμένες φλέβες πάνω από τον όρχι.

Η φυσική εξέταση είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί η ύπαρξη της κιρσοκήλης και να εκτιμηθεί ο βαθμός της.

Η εξέταση γίνεται σε ύπτια και σε όρθια θέση, καθώς και με δοκιμασία Valsava. Η διάγνωστικη προσέγγιση συμπληρώνεται με ένα ειδικό υπερηχογράφημα οσχέου (Doppler οσχέου), όπου γίνονται ορατές οι φλέβες.

Η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Πρόκειται για μια επέμβαση μικρής βαρύτητας, ημερήσιας νοσηλείας και άμεσης επιστροφής στις δραστηριότητες. Η επέμβαση πραγματοποιείται με διάφορες μεθόδους και στόχο έχει τη διακοπή της κυκλοφορίας των σπερματικών φλεβών.

Η διόρθωση της κιρσοκήλης εξασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας του σπέρματος ή τη βελτίωσή του, αλλά τα αποτελέσματα της επέμβασης θα επιβεβαιωθούν με το σπερμοδιάγραμμα, 4-6 μήνες μετά το χειρουργείο. Υπολογίζεται ότι σε περίπου 10% των ανδρών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία για κιρσοκήλη, η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί ξανά.

Διατομή χαλινού

Ο χαλινός του πέους είναι μια λεπτή μεμβράνη η οποία συνδέει τη βάλανο (κεφαλή) του πέους με την εσωτερική επιφάνεια της ακροποσθίας (πετσάκι).

Επειδή εντός του χαλινού υπάρχει μια μικρή αρτηρία, η ρήξη συνοδεύεται από ενίοτε εντυπωσιακή αιμορραγία. Συνήθως η απλή συμπίεση του χαλινού για 5 λεπτά σταματά την όποια αιμορραγία και το τραύμα επουλώνεται μέσα σε λίγες μέρες. Αν η αιμορραγία δε σταματά ή η ρήξη είναι ατελής και ανώμαλη, χρειάζεται η παρέμβαση του Ουρολόγου για συρραφή και πλαστική του τραύματος.

Η διατομή χαλινού είναι ιδιαίτερα απλή και ασφαλής επέμβαση. Συνοδεύεται από ελαφρύ πόνο στο σημείο της επέμβασης που διαρκεί για 2-3 ημέρες. Μια μικρή αιμορραγία (δάκρυσμα) ανάμεσα στα ράμματα είναι αναμενόμενη, ιδίως κατά τις νυκτερινές στύσεις, και συνήθως σταματά με απλή πίεση για 5-10 λεπτά.

Καυτηριασμός κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα συνιστούν τη συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο (ΣΜΝ) των εξωτερικών γεννητικών οργάνων του άνδρα. Οφείλονται στον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό του ανθρωπίνου θηλώματος (Human Papilloma Virus, HPV) και ιδιαίτερα τους ορότυπους 6 και 11 (90% των περιπτώσεων). Ο τρόπος μετάδοσης είναι η άμεση δερματική επαφή με βλάβες των γεννητικών οργάνων κατά το σεξ.

Τα κονδυλώματα παρουσιάζονται συνήθως ως μικροσκοπικές ελιές στο χρώμα του δέρματος που, καθώς μεγαλώνουν, αποκτούν ανθοκραμβοειδή επιφάνεια (σαν κουνουπίδι). Τα κονδυλώματα συνήθως εμφανίζονται στο πέος, την ηβική χώρα, το όσχεο, τους βουβώνες και τις μηροβουβωνικές χώρες. Μπορεί επίσης να προσβληθεί η ουρήθρα, ο πρωκτός και η περιπρωκτική περιοχή.

Ο Καυτηριασμός Κονδυλωμάτων είναι ο πλέον συνήθης τρόπος αφαίρεσης τους. Η θερμική ενέργεια που χρησιμοποιείται δυστυχώς μπορεί να καταλείπει ουλές, ιδίως όταν οι βλάβες είναι εκτεταμένες ή οι θεραπείες επαναλαμβάνονται συχνά.

Για να θεωρηθεί ότι ένας ασθενής ιάθηκε από τα κονδυλώματα θα πρέπει να παρέλθει ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς υποτροπή της νόσου.